“We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.”

-Thomas Jefferson, 1776

Tagada paternitatii. Stabilirea filiatiei

apr. 06, 16 Tagada paternitatii. Stabilirea filiatiei

Stabilirea filiaţiei

Art. 429 Cod procedura civila, reglementeaza acţiunea în tăgada paternităţii

Acţiunea în tăgada paternităţii poate fi pornită de soţul mamei, de mamă, de tatăl biologic, precum şi de copil. Ea poate fi pornită sau, după caz, continuată şi de moştenitorii acestora, în condiţiile legii.

Acţiunea se introduce de către soţul mamei împotriva copilului; când acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva mamei sale şi, dacă este cazul, a altor moştenitori ai săi.

Dacă soţul este pus sub interdicţie, acţiunea poate fi pornită de tutore, iar în lipsă, de un curator numit de instanţa judecătorească.

Mama sau copilul poate introduce acţiunea împotriva soţului. Dacă acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor lui.

Tatăl biologic poate introduce acţiunea împotriva soţului mamei şi a copilului. Dacă aceştia sunt decedaţi, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor.

Contestarea filiaţiei faţă de tatăl din căsătorie

Orice persoană interesată poate cere, oricând, instanţei să constate că nu sunt întrunite condiţiile pentru ca prezumţia de paternitate să se aplice unui copil înregistrat în actele de stare civilă ca fiind născut din căsătorie.

 

Procesele cabinetului nostru:

http://portal.just.ro/4/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=400000000273313&id_inst=4

7 Comentarii

 1. Adelina /

  Buna seara,am o fetita de 3 ani nascuta in timpul divortului de fostul sot si recunoscuta automat de acesta.Ma intereseaza ce pot face ca fetita sa poata fii recunoscuta de tatal biologic,sai poarte numele ,care ar fii pasii si costurile.Multumesc mult!

 2. av. Carmen Leon
  av. Carmen Leon /

  Trebuie sa introduceți o acțiune in instanta avand ca obiect tăgada paternității. Costurile sunt de aproximativ 2400 lei testul ADN.

 3. av. Carmen Leon
  av. Carmen Leon /

  V-am raspuns pe email.

 4. Sabina Creanga Manea /

  Buna ziua,

  Odata cu mariajul am optat pentru reunirea numelui meu si al fostului meu sot. Acum insa, divortata fiind, as dori revenirea numelui meu si al baiatului meu rezultat din casnicie la numele meu de fata.
  M-ar interesa care sunt optiunile in acest caz? Mentionez ca nu doresc sa solicit decaderea din drepturi a tatalui (chiar daca nu-l pot numi tata), ci numai schimbarea numelui.
  Multumesc frumos de raspuns,
  Sabina

 5. av. Carmen Leon
  av. Carmen Leon /

  Se poate schimba numele pe cale administrativa, potrivit Ordonantei nr.41 din 30 ianuarie 2003.

 6. Carmen d . /

  Bună ziua.Am doi copii născuți în străinătate cu actualul concubin,cetățean roman ;copiii poarta numele tatălui biologic pt ca în it copiii sunt ai celui care îi recunoaște la maternitate (eu sunt încă căsătorită cu primul soț cu care an un băiat major).celor doi copii născuți în italia, fetița are pașaport romanesc pt ca nimeni nu a dat atenție certificatului de căsătorie când î am făcut pe cel se naștere și ea ar numele tatălui biologic.băiatul , de 16 luni , are doar dcumente italiane. Situația e foarte încâlcita și eu vreau sa deschid divort dar am probleme cu tagada.autoritățile italiane nu mo vor schimba numele copiilor.ce trebuie sa fac?

 7. av. Carmen Leon
  av. Carmen Leon /

  Casatoria este incheiata pe teritoriul statului italian, cu un cetatean italian? A deschis cineva proces pe tagada paternitatii sau va ganditi ca s-ar putea sa aveti probleme ulterior initierii divortului? numele copiilor se schimba pe care administrativa (la primarie) la noi in Romania, nu stiu care este legislatia in Italia.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *