Blog

Autor av. Carmen Leon | martie 21 , 2015 | 11

Reabilitarea este o institutie de drept penal care are rolul de a inlatura in anumite conditii expres prevazute de codul penal, consecintele condamnarii unei persoane care a savarsit o infractiune penala. Reabilitarea poate fi de drept sau judecatoreasca.

Reabilitarea de drept
Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată  sub supraveghere, dacă  în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune.

Reabilitarea de drept operează, în cazul unor condamnări de mică gravitate, la pedeapsa amenzii sau la pedeapsa închisorii care nu depășește 2 ani. În noul cod penal este prevăzută și reabilitarea de drept în cazul pedepselor cu închisoarea a căror executare a fost suspendată sub supraveghere.

Reabilitarea judecătorească

Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţă, după  împlinirea următoarelor termene:
a) 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depăşeşte 5 ani;
b) 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
c) 7 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detenţiunii pe viaţă, comutată  sau înlocuită  cu pedeapsa închisorii;
d) 10 ani, în cazul condamnării la pedeapsa detenţiunii pe viaţă, considerată executată  ca urmare a graţierii, a împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei sau a liberării condiţionate.

Calculul termenului de reabilitare

Data de la care începe să se socotească termenul de reabilitare este data când a luat sfârșit executarea pedepsei principale sau data la care aceasta s‐a stins prin prescripția executării pedepsei.
Cererea de reabilitare judecătorească  se admite dacă  cel condamnat întruneşte următoarele condiţii:

a) nu a săvârşit o altă  infracţiune în intervalul legale de timp;
b) a achitat integral cheltuielile de judecată  şi  şi‐a îndeplinit obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară  de cazul când acesta dovedeşte că nu a avut posibilitatea să  le îndeplinească sau când partea
civilă a renunţat la despăgubiri.

Legea   nr. 302 din 28 iunie 2004   * republicată, privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

Potrivit Legii nr. 302/2004 modificată, România are o serie de obligatii internationale in materie penala (extradare, transmitere a cazierului, recunoastere si executare a hotararilor penale, de transferare a persoanelor condamnate). Astfel, este obligată să comunice extrasele şi informaţiile din cazierele judiciare, care-i sunt solicitate de autorităţile judiciare ale unui Stat străin solicitant şi care sunt necesare într-o cauză penală, în aceeaşi măsură în care acestea pot fi comunicate autorităţilor judiciare române într-o situaţie similară. Informaţiile din cazierele judiciare trebuie să fie transmise de serviciul specializat al Ministerului Justiţiei, în conformitate cu Articolele 1872 şi 1873 din secţiunea privind AJR în general a Legii nr. 302/2004 modificate. Articolul 1872 alin. 1 al legii obligă România să informeze un Stat străin cu privire la toate condamnările penale şi măsurile ulterioare luate cu privire la cetăţenii respectivului Stat străin, aşa cum au fost acestea introduse în cazierele judiciare.

De asemenea, informaţiile similare, primite din partea autorităţilor competente ale Statelor străine în cadrul schimbului de informaţii, trebuie să fie primite de Ministerul Justiţiei, care are sarcina de a le transmite autorităţilor competente, în vederea luării de măsuri în conformitate cu competenţele lor, în ceea ce priveşte recunoaşterea şi, respectiv, înregistrarea hotărârilor penale străine (Articolul 1873 alin. 2 din Legea nr. 302/2004 modificată).

 

Astfel ca, orice amenda penala sau infractiune savarsita in statele membre U.E., va fi transmisa si regasita in cazierul din Romania.

Reabilitari efectuate prin cabinetul nostru de avocatura:

http://portal.just.ro/302/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30200000000315013&id_inst=302

11 COMMENTS

  • Constantin

    Buna ziua, am ispasit o pedeapsa intr o tara UE (Franta) de 8 luni in urma cu 8 ani . Imi trebuie reabilitare?
    Sau am fost reabilitat in oficiu?
    Imi apare pe cazier ?
    Daca da ,ma puteti ajuta pt reabilitare? Ms

    • leon_user

      Da, trebuie sa solicitați dvs. reabilitarea. Ea nu va avea loc din oficiu.

    • leon_user

      Potrivit art. 140 ind. 1 alin. 1 și 2 din Lg. 302/2004, O sentinta penala pronunțată de o instanță străină, va fi recunoscută pe cale incidentală în procesul de reabilitare, de către judecătoria în circumscripția căreia domiciliați, doar la sesizarea dvs., întrucât este necesar ca hotărârea să fie recunoscută de o instanța din România pentru a putea produce efecte juridice. Numai ca efect al recunoașterii unei hotarâri penale străine, aceasta produce aceleași efecte ca o hotărare penală pronunțată în România.

  • Cristian

    Buna ziua ! Am făcut o cerere se reabilitare in România pt cazierul de aici ! La instanța am aflat ca am de făcut 35 de zile in Germania pt un furt cu 30euro pe zi ! (1050 euro ) ! Vreau sa știu dacă instanța ma va reabilita in caz ca nu plătesc ! Condamnarea din Germania nu îmi apare in cazierul judiciar dar instanța are un cazier federal in care îmi apar cele 35 de zile ! Cum pot face sa rezolv cu aceasta reabilitare ?

    • leon_user

      Instanța va respinge cererea de reabilitare dacă nu plătiți amenda, nu sunt îndeplinite în totalitate, condiţiile legale prev. de art. 166 raportat la art. 167 şi 168 NCP care reglementează reabilitarea judecătorească. Conform art. 167 alin. 2 raportat la art. 167 alin. 5 NCP, condamnarea din Germania fiind amendă penală, aceasta trebuia achitată de către condamnat integral sau executată într-un alt mod, ea făcând parte din condamnările acestuia, la care se va raporta termenul de reabilitare judecătorească.

  • Bogdan

    Bună ziua!, îmi apare în cazier la mențiuni „condamnat în străinătate” în anul 1999, eu nu am părăsit niciodată România pana în 2022. Bănuiesc că altcineva a folosit datele mele, în perioada când aveam buletin, din ce îmi aduc vag aminte, ca l-am pierdut în cazaea perioada. Ce as putea sa fac? Eu neavând niciodată nici un fel de abatere, doar doua amenzi de circulaţie, plătite bineînțeles.. Mulțumesc

    • leon_user

      Persoana care figurează în evidenţa cazierului judiciar poate cere rectificarea datelor înscrise dacă acestea nu corespund situaţiei reale

    • Moga Benjamin

      Buna ziua , am primit o amenda penala in urma cu 6 ani pentru ca lucram la
      O firma de curierat si am fost acuzat ca am semnat in locul clientului . Am primit 120 zile de judecata a cate 40 euro ziua , am platit amenda de 4800 euro , stiti cumva cat timp trebuie sa treaca ca , cazierul meu sa fie dinou curat? Multumesc

  • Lucas

    Am și eu o întrebare va rog ,
    In 2012 ma aflam in Germania și am avut vro 10 15 amenzi de tren aveam vro 14 ani , vreau sa aflu și eu dacă nemți ma vor opri in Germania poate sa mai am ceva probleme acuma de Major , acuma am vârsta de. 25 de ani

  • Marius

    Bună ziua ! Am o mică problemă
    În anul 2014 am furat în austria și am fost prins și arestat timp de 3 luni și 2 săptămâni ..întrebarea mea este în felul următor ..acum dacă mă duc și cer un cazier de la poliție pe respectivul cazier scrie ca am săvârșit un furt și am fost arestat 3 luni și 2 săptămâni? Sau am fost reabilitat automat ? Ma puteți ajuta cu un răspuns

    Vă mulțumesc anticipat !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SEDIUL PRINCIPAL


Sos. Viilor 78-88, bloc 103, sc. 3, sector 5, Bucuresti