I
N
C
A
R
C
A

Blog

Autor av. Carmen Leon | octombrie 5 , 2014 | 4

DREPT LOCATIV

 • Consultatii juridice drept locativ;​
 • Actiuni de reintegrare locativa;
 • Evacuari persoane care ocupa abuziv o locuinta;
 • Chirii;
 • Rezilieri contracte;
 • Redactarea de cereri de chemare in judecata, intampinari, cereri reconventionale, cereri de apel si recurs, ordonante presedintiale, concluzii scrise, intocmirea de acte juridice specifice dreptului locativ;
 • Asistenta juridica si reprezentare in fata instantelor de judecata de orice grad pentru:​
 • Evacuarea locatarului;
 • Constatarea starii locuintei inchiriate;
 •  Abuzul de folosinta, schimbarea destinatiei sau structurii interioare a locuintei inchiriate;
 • Relatiile dintre Asociatia de Proprietari si membrii asociatiei;
 • Litigii referitoare la plata cheltuielilor comune.​

4 COMMENTS

 • Valy A

  Între S.C. … S.R.L., prin asociat unic în calitate de locator și I.I….. în calitate de locatar, a fost încheiat un contract de închiriere înregistrat la Serviciul Fiscal, având ca obiect închirierea unui spațiului comercial, situat la parterul clădirii aparținând S.C., pentru o durată de 5 ani. După un an de la încheierea contractului S.C…. S.R.L. a fost dizolvată și lichidată în baza rezoluției nr. … emisă de ORC, potrivit Hotărârii asociatului unic și radiată în baza rezoluției nr. … emisă de ORC, prin care imobilul (clădirea) a fost restituit (ă) asociatului unic. Dizolvarea și radierea unei societăți comerciale și transmiterea (restituirea) activului către asociatul unic înseamnă înstrăinare? Contractul de închiriere mai produce efecte? Contractul de închiriere se consideră reziliat prin notificare înaintată chiriașului (locatarului) prin intermediul executorului judecătoresc, ținând cont că în contract se prevede "contractul încetează prin reziliere, în cazul înstrăinării de către locator a imobilului în care se află spațiul închiriat"? Cum pot evacua chiriașul? Menționez faptul căci contractul de închiriere conține un pact comisoriu de gradul IV și că mai multe clauze din contract nu au fost respectate de către chiriaș.

 • Alin Berce - Software Engineer

  Buna ziua,
  Va felicit pentru modul in care raspundeti intrebarilor pe site-ul dvs.
  As dori sa va cer parerea in legatura cu urmatoarea situatie:
  – in 2013 eu, sotia, impreuna cu mama si tatai ei, am facut un contract de intretinere in urma caruia eu si sotia avem nuda proprietatea asupra casei+terenului iar parintii ei au uzufruct viager
  – tatal sotiei a decedat in urma cu putin timp.
  Pe extrasul de carte funciara scrie asa:
  – Intabulare, drept de PROPRIETATE, intretinere, bun comun, dobandit prin Conventie, cota actuala 1/1 si numele meu si al sotiei.
  – Intabulare, drept de UZUFRUCT VIAGER, sarcina de intretinere si numele parintilor.
  Eu am un PFA si am incheiat un contract de comodat intre mine si sotie ca proprietari si PFA pe care l-am depus la ONRC. Este corect acest contract sau aceasta nuda proprietate nu imi permite sa il fac, si trebuia defapt ca el sa fie facut intre PFA si mama sotiei?
  Din cate m-am informat pana in prezent, contractul trebuia facut intre mine, sotie si mama si PFA. Se pare ca nuda proprietate nu imi permite sa fac un contract de comodat. Va rog sa imi spuneti daca este corect contractul facut, avand in vedere ca mama nu a semnat nicaieri. Daca nu este corect, cum pot aduce corectiile necesare? Un act aditional? Alt contract?

  Va multumesc pentru timpul acordat.

  Toate cele bune.

 • av. Carmen Leon

  Avand nuda proprietate, dvs. detineti dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispozitie juridica. Dreptul de dispozitie juridica se concretizeaza in posibilitatea nudului proprietar de a instraina dreptul de proprietate, cu titlu gratuit (contract de comodat) sau oneros, in favoarea altor persoane (PFA), cu respectarea regimului juridic stabilit de lege. Este corect contractul pe care l-ati depus la ONRC.

 • av. Carmen Leon

  Pentru dl. Valy A.
  Capacitatea de folosinţă este recunoscută persoanelor juridice doar în vederea realizării unui anumit scop social-economic, tehnico-ştiinţific sau de altă natură. Persoanele juridice încetează a avea fiinţă prin dizolvare/radiere/lichidare. Nemaiavand capacitatea de folosinţă, nu mai are drepturi si obligatii aceasta societate, fapt pentru care acest contract de inchiriere inceteaza de drept. Mai mult decat atat, avand si un pact comisioriu de grad IV, caz în care simpla împlinire a condiţiilor acestuia atrage desfiinţarea de plin drept a contractului,nu mai este necesara interventia instantei, putand fi evacuat locatarul prin intermediul executorului judecatoresc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

SEDIUL PRINCIPAL


Sos. Viilor 78-88, bloc 103, sc. 3, sector 5, Bucuresti