
Conducere a unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive
Autor leon_user | aprilie 6 , 2025 | 0
În cazul infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive, prevăzută de art. 336 alin. (2) din Codul penal, pentru realizarea cerinţei esenţiale preexistente ca inculpatul să se fi aflat sub influenţa unor substanţe psihoactive este suficient să se constate prezenţa în probele biologice a substanţei psihoactive, indiferent de concentraţia acesteia, influenţa asupra capacităţii de a conduce fiind prezumată absolut ori dacă această prezumţie este una relativă, putând fi combătută prin mijloace de probă ştiinţifice potrivit cărora, în ciuda prezenţei substanţelor psihoactive într-o concentraţie minimală, persoana nu se află sub influenţa substanţelor psihoactive, cu afectarea capacităţii de a conduce autovehicule pe drumurile publice?” „Dacă dispoziţia «aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive» din cuprinsul infracţiunii prevăzute de art. 336 alin. (2) din Codul penal se referă la o persoană care a consumat substanţe psihoactive sau la o persoană a cărei capacitate de a conduce un vehicul (pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere) este alterată în urma consumului de substanţe psihoactive?”.
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, printr-o decizie obligatorie pentru toate instanțele și toate parchetele că pentru a putea reține infracțiunea de condcere sub influența substanțelor trebuie pe lângă prezența ei în sânge să se dovedească faptul că ți-a fost influențată capacitatea de a conduce.
Cu alte cuvinte, dacă până acum puteai fi condamnat pentru simpla prezență a substanței în corpul tău, chiar dacă aceasta nu te-a influențat deloc în capacitatea ta de a conduce, după această decizie obligatorie, organul judiciar va trebui să dovedească faptul că substanța respectivă nu doar că există în sângele tau, ci ți-a și afectat capacitatea de a conduce autovehicule.
Această decizie se aplică și retroactiv dosarelor care deja există pe rol în fața organelor judiciare dacă este vorba despre parchet sau de instanța de judecată.