Blog

Autor av. Carmen Leon | aprilie 6 , 2016 | 12

Stabilirea filiaţiei

Art. 429 Cod procedura civila, reglementeaza acţiunea în tăgada paternităţii

Acţiunea în tăgada paternităţii poate fi pornită de soţul mamei, de mamă, de tatăl biologic, precum şi de copil. Ea poate fi pornită sau, după caz, continuată şi de moştenitorii acestora, în condiţiile legii.

Acţiunea se introduce de către soţul mamei împotriva copilului; când acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva mamei sale şi, dacă este cazul, a altor moştenitori ai săi.

Dacă soţul este pus sub interdicţie, acţiunea poate fi pornită de tutore, iar în lipsă, de un curator numit de instanţa judecătorească.

Mama sau copilul poate introduce acţiunea împotriva soţului. Dacă acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor lui.

Tatăl biologic poate introduce acţiunea împotriva soţului mamei şi a copilului. Dacă aceştia sunt decedaţi, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor.

Contestarea filiaţiei faţă de tatăl din căsătorie

Orice persoană interesată poate cere, oricând, instanţei să constate că nu sunt întrunite condiţiile pentru ca prezumţia de paternitate să se aplice unui copil înregistrat în actele de stare civilă ca fiind născut din căsătorie.

 

Procesele cabinetului nostru:

http://portal.just.ro/4/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=400000000273313&id_inst=4

12 COMMENTS

  • Adelina

    Buna seara,am o fetita de 3 ani nascuta in timpul divortului de fostul sot si recunoscuta automat de acesta.Ma intereseaza ce pot face ca fetita sa poata fii recunoscuta de tatal biologic,sai poarte numele ,care ar fii pasii si costurile.Multumesc mult!

  • Sabina Creanga Manea

    Buna ziua,

    Odata cu mariajul am optat pentru reunirea numelui meu si al fostului meu sot. Acum insa, divortata fiind, as dori revenirea numelui meu si al baiatului meu rezultat din casnicie la numele meu de fata.
    M-ar interesa care sunt optiunile in acest caz? Mentionez ca nu doresc sa solicit decaderea din drepturi a tatalui (chiar daca nu-l pot numi tata), ci numai schimbarea numelui.
    Multumesc frumos de raspuns,
    Sabina

    • av. Carmen Leon

      Se poate schimba numele pe cale administrativa, potrivit Ordonantei nr.41 din 30 ianuarie 2003.

    • Simona

      Buna ziua. Ma numesc Simona. Am un baietel de 3 ani , nascut in Germania, in timpul divortului de fostul sot. Prin urmare, copilul poarta numele de familie Degeratu. La tata este trecut numele tatălui biologic,Marton, deoarece a fost recunoscuta paternitatea pe teritoriul Germaniei. Noi acum ne-am casatorit si as dori sa trec copilul pe numele de familie Marton. Cum trebuie procedat in România cu aceasta tagada , sa fie recunoscuta si acolo, si care sunt costurile? Va multumesc.

  • Carmen d .

    Bună ziua.Am doi copii născuți în străinătate cu actualul concubin,cetățean roman ;copiii poarta numele tatălui biologic pt ca în it copiii sunt ai celui care îi recunoaște la maternitate (eu sunt încă căsătorită cu primul soț cu care an un băiat major).celor doi copii născuți în italia, fetița are pașaport romanesc pt ca nimeni nu a dat atenție certificatului de căsătorie când î am făcut pe cel se naștere și ea ar numele tatălui biologic.băiatul , de 16 luni , are doar dcumente italiane. Situația e foarte încâlcita și eu vreau sa deschid divort dar am probleme cu tagada.autoritățile italiane nu mo vor schimba numele copiilor.ce trebuie sa fac?

    • av. Carmen Leon

      Casatoria este incheiata pe teritoriul statului italian, cu un cetatean italian? A deschis cineva proces pe tagada paternitatii sau va ganditi ca s-ar putea sa aveti probleme ulterior initierii divortului? numele copiilor se schimba pe care administrativa (la primarie) la noi in Romania, nu stiu care este legislatia in Italia.

  • ADRIAN

    Buna dimineata Ma numesc Adrian și am un copil născut în Germania cu actuala prietenă care la data nasterii copilului nu era încă gata divorțul aici recunoaște Ca Eu sunt tatăl copilului dar încă are numele de familie al fostului soț. Pot sa intentez eu procesul de Tagada ca si tata biologic?

    • av. Carmen Leon

      Da. Potrivit art. 432 cod Civil, acţiunea în tăgada paternităţii introdusă de către cel care se pretinde tată biologic poate fi admisă numai dacă acesta face dovada paternităţii sale faţă de copil. Dreptul la acţiune nu se prescrie în timpul vieţii tatălui biologic. Dacă acesta a decedat, acţiunea poate fi formulată de moştenitorii săi în termen de cel mult un an de la data decesului.

    • leon_user

      Acţiunea în tăgada paternităţii poate fi pornită de soţul mamei, de mamă, de tatăl biologic, precum şi de copil. Acţiunea în tăgada paternităţii introdusă de către cel care se pretinde tată biologic poate fi admisă numai dacă acesta face dovada paternităţii sale faţă de copil. Dreptul la acţiune nu se prescrie în timpul vieţii tatălui biologic.

  • Istrate

    Buna ziua,
    As dori sa stiu daca este suficienta actiunea mea in instanta ptr tagada paternitatii ptr copil nascut in timpul casatoriei .
    Mentionez ca tatal biologic recunoaste copilul , fostul sot deasemenea recunoaste ca nu este al lui.
    Si daca este suficient interogatoriul amandurora fara martori si fara test adn
    Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SEDIUL PRINCIPAL


Sos. Viilor 78-88, bloc 103, sc. 3, sector 5, Bucuresti