I
N
C
A
R
C
A

Blog

Autor leon_user | martie 4 , 2019 | 19

Este legal ca un IFN sa perceapa o dobanda de 99%? Credius IFN – clauze contractuale ce pot fi considerate abuzive

Problema dvs. juridica:

Buna ziua. In luna martie 2017 am facut un imprumut de nevoie personale la Credius IFN, pentru suma de 7000 lei pe o perioada de 60 luni, in urmatoarele conditii:
Rata lunară = 719 LEI, comision de administrare lunar = 2.000 lei, DAE = 272% la incheierea contractului; cuantumul dobanzii pe zi in cazul in care imprumutatul se retrage = 19,25 lei.

Am achitat 10 rate, in jur de 9.000 RON, dupa care am solicitat rambursare anticipata. Credius IFN a trimis Notificare cu restul de plata de aproximativ 10.000 lei. Nu am fost de acord cu aceasta suma, considerand-o prea mare, dupa care am primit alte notificari, urmand sa fim executati silit la inceputul anului 2019 pentru suma de 40.000 lei pentru care ni s-a pus poprire bancara.

Va rog sa imi spuneti daca aceste clauze sunt legale, iar dobanda de 99 % este legala si daca nu, unde ma pot adresa si cum pot beneficia de serviciile firmei dumneavoastra. Multumesc!

Raspuns avocat:

Voi incepe prin a va spune ca trebuie considerat  ca fiind ilegala perceperea unei dobanzi de 99%/an!


Comisionul de administrare, comisionul lunar şi D.A.E. sunt clauze care nu au fost negociate direct cu consumatorul, deoarece fac parte dintr-un contract standard utilizat de instituţia financiară, imprumutatul neavând altă posibilitate decât să le accepte în bloc. In principal  entitatea nebancara, are obligatia sa se supuna tuturor reglementarilor in vigoare emise de catre BNR, cat si legii ce reglementeaza activitatea bancara si anume Regulamentul nr. 17 din 12 dec. 2012.
Monitorul Oficial, Partea I 855 18.dec. 2012 Intrare în vigoare la 18 dec.2012
Regulament privind unele condiţii de creditare.

(2) Împrumutătorii vor stabili prin normele proprii de creditare condiţiile de acordare şi de garantare a creditelor prevăzute la alin. (1). (fraza ce intra in conflict cu codul civil)

De referinta, dobanda nu ii este interzisa imprumutatorului, atata vreme cat ea nu intra in contradictie cu dispozitiile celorlalte legi sau poate chiar legilor de drept comun si anume Codul Civil.

Astfel, desi legea cat si normele BNR (ce sunt in favoarea bancilor) nu a interzis IFN-ului, aplicarea unei anume dobanzi, s-a nascut necesitatea coroborarii anumitor articole pentru a ajunge la concluzia legitima ca dobanda de 99% este o dobanda ce ar putea sa fie abuziva (legea 193/2000)  sau nula absolut! Cod Civil art. 1179.

In conditiile in care discutam de o dobanda de 99% pentru a putea incepe analiza acestei dobanzi colosale, este necesar sa intelegem ca orice contract de credit, este guvernat de catre elemente ce tin de codul civil, dupa cum urmeaza:

Condiţiile esenţiale pentru validitatea contractului

(1) Condiţiile esenţiale pentru validitatea unui contract sunt:

1. capacitatea de a contracta;

2. consimţământul părţilor;

3. un obiect determinat şi licit;

4. o cauză licită şi morală.

In coroborare, asa cum am spus, cu art. 1236 cod civil

(1) Cauza trebuie să existe, să fie licită şi morală.

(2) Cauza este ilicită când este contrară legii şi ordinii publice.

(3) Cauza este imorală când este contrară bunelor moravuri.

Ce inseamna bunele moravuri?

Constituie ansamblul normelor de conduita cu caracter moral, la care legea civila face uneori trimitere pentru a fi luate in considerare de catre instanta, ca un criteriu de apreciere a caracterului imperativ al unor texte de lege, a caracterului ilicit al unei cauze sau conditiile contractuale.

Bunele moravuri desemnează totalitatea regulilor de conduită, care s-au conturat în conştiinţa societăţii şi a căror respectare s-a impus cu necesitate, printr-o experienţă şi practică îndelungată. Conţinutul acestei noţiuni, aşa cum s-a observat, este variabil în timp şi spaţiu; prin urmare, instanţele de judecată sunt chemate să determine normele care o compun şi să le aplice de la caz la caz. De aceea, s-a încercat definirea acestei noţiuni ca reprezentând „locurile comune ale mentalităţii unei societăţi la un moment dat.

In societatea romaneasca nu se poate spune ca este conform bunelor moravuri, sa percepi dobanzi de 99%.

Apreciez că aceste clauze, pun probleme sub aspectul echilibrului contractual, în sensul că oferă IFN-ului dreptul discreţionar de a încasa comisioane nejustificate faţă de clienţi.

Convenţiile încheiate de părţi au putere de lege, într-adevăr, însă, acestea trebuie să fie legale şi în niciun caz abuzive.

IFN-ul nu explică în niciun mod scopul solicitării dobanzii de retragere (plata anticipata), astfel încât, clientul să înţeleagă de ce i se solicită, fiind obligat să achite sume de bani pentru care nu are nicio culpă, iar
comisionul de administrare lunar de 2.000 lei nu se justifica.

Raporturile comerciale trebuie sa se bazeze pe încredere şi colaborare, iar părţile să-şi asigure un echilibru în aceste relaţii şi nu să transforme o relaţie comercială într-o afacere abuzivă numai în favoarea unei părţi.

19 COMMENTS

 • Hornung Albert Cornwliu

  Sărut mâna stimată doamnă, numele meu este Hornung Albert Corneliu,in urma cu 2 luni soția mea a facut un împrumut la credius ifn de 4500 nu a primit doar 4000 ,500 au fost pentru comision analiza.noi l-am luat la urgenta nu am citit contractul de credit.si neam trezit ca avem o rata de 536 lei pe o perioadă de 60 luni adica 32.000 cum se poate asa ceva niste escroci camatari sau ce sunt am 2 copii acasa printre care unul cu sindromul Down.datine va rog un sfat ce am putea face

 • Dani

  Mă poti contacta 0729718820
  Cum ati câștigat procesul

 • David

  Buna ziua stimata doamna avocat am luat un credit de la credius de 2000 de RON am primit numai 1500 de RON am plătit rata de 258 de roni pana in mai 2020 fiind afectată de criza de coronavirus nu am putut plăti acum îmi vine executare de 134000 de mii va specific ca nu am semnat nici un contract și nu am promit contractul . Va mulțumesc cu multă stima

 • uliciu marta

  Am si eu imprumut la IFN Credius,iar acum o sa-mi retina din pensie dupa cum am citit 50% se poate ? Va rog sa ma ajutati

 • Laura

  Buna ziua doamna avocat,
  Am si eu 2 contracte la Credius , pentru care nu am mai achitat , suma achitata depasind sumele din contract.
  Daca am posibilitatea prin proces , sa evit executarea silita, va rog sa mi raspundeti.
  Pot sa trimit toate documentele( contract, reclamatie etc), daca puteti sa ma ajutati.
  Multumesc

 • uliciu marta

  Buna zua d,le avocat(a) nultumesc de raspuns,dar am 3 contr.o sa-mi retina jum.pensie? inca nu am primit nici o notificare.Va multumesc

 • Timea

  Bună ziua, am si eu o problema cu Credius ifn. Am făcut 2 contracte cu ei. Primul este cât de cât acceptabil pe o perioada de 17 luni rata lună 168 lei, valoarea de 1660, dau inapoi 2800 lei. Dar cu a 2 ma înșelat. Credit de 4100 lei cu rata de 260 lei pe 60 luni ajungându-se la final să dau 14900 lei. Contractul nu a fost semnat de către ei, nici de către mine, nici de ei, nu am fost informat ca durata creditului va fi atât de lungă, domnișoara ma informat doar de rata lunara. Ce pot face, acum am primit msg ca ma raportează la biroul de credite pentru că am 13 zile de întârziere deși i-am informat ca mi-am schimbat locul de munca și durează 3 săptămâni pana iau primul salariu

 • uliciu marta

  Buna ziua d.na avocat,am mai cerut lamuriri de la dvs.Eu am credit la Credius ifn si daca0mi retine mie din pensie poate sa retina si de la girant

 • uliciu marta

  Dragi persoane care aveti credite la acest CREDIUS IFN,doresc sa fac o plangere acestei zise banci si va rog sa fiti alaturi de mine.OARE unde trebuie sa ingenunchez ca sa nu ai functioneze acest sistem infractional care e ia banii insutit,inmiit,Oare chiar nu exista nici o Lege pentru ei?Nu au rusine nici frica de Dumnezeu.Trebuie sa luam atitudine toti cei care am tolerat si acceptat acest sistem.Va rog sa subscrieti acordul dv.stra.Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SEDIUL PRINCIPAL


Sos. Viilor 78-88, bloc 103, sc. 3, sector 5, Bucuresti