Blog

Autor av. Carmen Leon | aprilie 10 , 2015 | 2

Infracţiune contra libertăţii psihice a persoanei. Hărţuirea.

Fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă. Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Aceasta incriminare a fost introdusa in noul Cod penal, pentru a sanctiona acele comportamente cand diferite persoane – in special femei – sunt asteptate si urmarite pe strada sau in alte locuri publice ori sunt agasate prin intermediul unor mesaje telefonice sau similare, toate acestea fiind de natura a crea o stare de temere sau de ingrijorare persoanei in cauza.

Conform NCPP, plangerea prealabila trebuie sa fie introdusa in termen de 3 luni din ziua in care persoana vatamata a aflat despre savarsirea faptei. „Cand persoana vatamata este un minor sau un incapabil, termenul de 3 luni curge de la data cand reprezentantul sau legal a aflat despre savarsirea faptei”, se arata in actul normativ citat.

Ca răspuns la realităţile existente în societate la acest moment, legiuitorul a introdus în N.C.p. infracţiunea de hărţuire, distinct de infracţiunea de hărţuire sexuală (a se vedea art. 223 din N.C.p.), care poate fi comisă prin: – urmărirea persoanei – supravegherea locuinţei, a locului de muncă sau a altui loc frecventat de partea vătămată. Aceste acţiuni ale făptuitorului constituie infracţiunea de hărţuire dacă sunt îndeplinite două cerinţe esenţiale cumulative: 255 ca ele să se desfăşoare în mod repetat şi fără drept sau interes legitim. Urmarea imediată a faptei o constituie producerea, cauzarea unei stări de temere. Fapta poate fi săvârşită şi prin: – efectuarea de apeluri telefonice sau alte comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă (ceea ce include, spre exemplu, poşta electronică sau mesaje scrise transmise prin intermediul telefonului mobil). În această din urmă situaţie, se cere fie ca efectuarea acestor comunicări să fie frecventă sau, fără a fi frecventă, să aibă un conţinut care să producă persoanei vătămate o stare de temere. Pentru existenţa infracţiunii este necesar ca aceste comunicări să îi provoace persoanei vătămate o stare de temere. Din economia textului rezultă că fapta prevăzută la alineatul 1 este distinctă de aceea prevăzută la alin. 2, fiind sancţionate diferit. Apreciem că, în situaţia comiterii faptei atât în varianta prevăzută la alin. 1 cât şi în aceea prevăzută la alin. 2, se poate aplica făptuitorului o pedeapsă în limitele prev. la alin.1, fără a exista un concurs de infracţiuni între cele două, argumentat de dispoziţia finală a alin.2 – „dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”. Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

2 COMMENTS

  • Cristian Ana-Maria

    Buna ziua!am si o problema mare.Sunt divortata anul acesta sentinta s-a dat pe 3 februarie 2015 ar fi trebuit sa fiu divortata de anul trecut de pe 17 septembrie 2014 dar fostul sot mi-a atacat sentinta civila de divort motivand faptul ca vrea culpa comuna nu exclusiva cum am castigat.Avem o fetita de 4 ani si 4 luni domiciliu la mine si custodie comuna.Problema mea este insa ca efectiv ma terorizeaza cu mesaje ma injura influenteaza copilul negativ in ceea ce ma priveste, dupa fiecare weekend la el imi aduce copilul racit cu infectie urinara,plin de bube,copilul are un regim strict din punct de vedere alimentar fiind alergica la f multe alimente am si o lista data de un medic alergolog pe care nu o respecta(TIN SA PRECIZEZ CA MOTIVUL DIVORTULUI ESTE VIOLENTA DOMESTICA,LUCRU PE CARE IL POT DOVEDI PRIN CERTIFICAT MEDICO LEGAL,IN DATA DE 6.05.2013 M-AU SCOS 4 JANDARMI DIN CASA CA M-AM BATUT SI NU IN ULTIMUL RAND ESTE ALCOOLIC SI IMI ESTE TEAMA SA IMI LAS FETITA IN PREZENTA LUI)PROGRAMUL DE VIZITA ESTE PRIMUL SI AL 3 WEEK END DIN LUNA DE LA 11-19 DECI NU DOARME ACOLO.ACEST LUCRU INSA SE SCHIMBA DE LA 1 12 2015 SI IN WEEK END DOARME ACOLO.MI-A FACUT PLANGERE LA PROTECTIA COPILULUI DAR NU STIU DE CE EXACT.DOAMNELE S-AU SATURAT DE EL POLITIA LA FEL.INTREBAREA MEA ESTE:CUM POT SA FAC SA NU MA MAI TERORIZEZE?TOATA LUMEA SI-A DAT SEAMA INCLUSIV INSTITUTIILE PE LA CARE S-A DUS EL SI-AU DAT SEAMA CA NU VREA DECAT SA SE RAZBUNE PE MINE PRIN COPIL.UNDE MAI PUN SI FAPTUL CA MA AMENINTA.CHIT CA FACE PUSCARIE VA SCAPA DE MINE.OMUL ESTE NEBUN.AM AJUNS SA IMI FIE TEAMA DE VIATA MEA A COPILULUI SI INCLUSIV A MAMEI MELE.CE MA SFATUITI?VA MULTUMESC ANTICIPAT!

  • av. Carmen Leon

    Formulati plangere penala pentru amenintare si hartuire, apoi solicitati un ordin de restrictie. Folositi ca probatoriu mesajele si eventuali martori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SEDIUL PRINCIPAL


Sos. Viilor 78-88, bloc 103, sc. 3, sector 5, Bucuresti