I
N
C
A
R
C
A

Blog

Autor av. Carmen Leon | februarie 27 , 2018 | 4

Pentru a obliga un debitor aflat într-un stat din afara Uniunii Europene să achite cheltuielile de întreținere trebuie să faceți apel la instanțele statului în care solicitați executarea hotărârii judecătorești. Convențiile internaționale, cum sunt cele incluse în lista de mai jos, vă pot asista în executarea obligației legale de întreținere în străinătate.

Conferinţa de la Haga

Conferinţa de la Haga a adoptat mai multe convenţii în domeniul protecţiei copilului.

De la 01.01.2017, S.U.A., fiind parte a Conventiei de la Haga (1961) pentru pensia alimentara, proceseaza cereri pentru pensie alimentara pentru parintii care nu locuiesc in S.U.A., inclusiv pentru Romania.

Acordul între România și Statele Unite ale Americii pentru îmbunătățirea conformării fiscale internaționale și implementarea măsurilor FATCA (The US Foreign Account Tax Compliance Act), semnat la data de 28 mai 2015 de ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, și însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Dean Thompson.

4 COMMENTS

 • C123456

  La 1 ianuarie 2017 a intrat in vigoare intre Uniunea Europeana (inclusiv Romania) si SUA Convenția de la Haga din 2007 privind Recuperarea internatioanala a pensiei de intretinere pentru copii si alte forme de intretinere familie.

  Textul Conventiei: https://www.hcch.net/en/instruments/conventions/full-text/?cid=131

  Daca copilul se afla in Romania trebuie sa va adresati Autoritatii Centrale din Romania. Date de contact: https://www.hcch.net/en/states/authorities/details3/?aid=1007

  Autoritatea Centrala din Romania are responsabilitatea de a va asista la intocmirea dosarului ce va fi transmis catre Autoritatea Centrala din SUA.

  [b]Articolul 10 – Cereri disponibile[/b]

  (1) Intr-un stat solicitant, un creditor care doreste să obtina pensie de intretinere în temeiul prezentei conventii are la dispozitie urmatoarele categorii de cereri:

  (a) recunoașterea sau recunoașterea și executarea unei hotărâri;
  (b) executarea unei hotărâri pronunțate sau recunoscute în statul solicitat;
  (c) pronunțarea unei hotărâri în statul solicitat atunci când nu există nicio hotărâre, inclusiv, atunci când este necesar, stabilirea filiației;
  (d) pronunțarea unei hotărâri în statul solicitat atunci când recunoașterea și executarea unei hotărâri nu este posibilă sau este refuzată din cauza lipsei unui temei de recunoaștere și executare prevăzut la articolul 20 sau din motivele menționate la articolul 22 litera (b) sau (e);
  (e) modificarea unei hotărâri pronunțate în statul solicitat;
  (f) modificarea unei hotărâri pronunțate într-un stat diferit de statul solicitat.

 • gherghel lavinia

  buna,
  am o sentinta castigata din 2011 in care tatal este obligat la plata unei pensii de intretinere pentru copil in procent de 25% din veniturile realizate. din 2014 tatal copilului este plecat in state fara sa ii plateasca copilului pensia de intretinere. unde ma pot adresa ca sa il oblig la plata pensiei, ce pasi trebuie sa urmez si daca puteti sa imi indicati autoritatile care se ocupa de asemenea cazuri?

  • leon_user

   SUA face parte din statele semnatare ale Convenției de la Haga și a statelor cu care România are încheiate tratate sau acorduri privind recunoașterea reciprocă a actelor, putându-se formula cerere de executare silita.

 • Pol Felicia

  Bună tatăl copilului meu in vârstă de 3 ani și 3 luni,este român cu cetățenie americană, unde pot apela ptr pensia de întreținere a copilului meu,mentionez că el muncește in America fiind șofer de tir cu domiciliul în Chicago.Multumesc frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SEDIUL PRINCIPAL


Sos. Viilor 78-88, bloc 103, sc. 3, sector 5, Bucuresti